Home » , » Panduan berPesBuk 2 - Manapih pasanan ka dalam Inbox emel.

Panduan berPesBuk 2 - Manapih pasanan ka dalam Inbox emel.

Written By Pentadbir on Friday, September 16, 2011 | 3:40 AM

Apobilo kito masuok dalam ciek atau labieh daghi ciek kumpulan (group), kito salalu mandapek babaghih pasanan yang masuok ka dalam "Inbox" emel kito. Kengkadang paneh yo ati dibuek ea sabab tapakso lah mangameh ea. Jadi untok mamudah an kajo tadapek cagho manapeh emel yang masuok dek entri atau komen kengkawan.

Cubo tengok kek sabalah kanan namo kumpulan tasabuit. Nampak tak butang "Edit Settings" kek sinan? Kok tak nampak gak, capek tuka wasiat tu ateh namo den yo? hihihi

Cuit yo bando Allah tu. Nanti kalua la gamba baghu yang labieh santiang cando ko:
Tadapek duo pilihan utamo kek sino:
  1. Also send an email to:
    makno ea, pasanan yang dimasukan dek kengkawan di siko akan di anta taghuih ka emel kito. Kok dipadam an penando kek sinan mako "Inbox" dalam emel kito akan kaghieng kontang. Osah pamaleh lo urang ko. hihihi
  2. Send me group chat messages
    makno ea, apobilo kito ditaghiek masuok dalam sesuatu sidang kumpulan mako apo yang yang dibughak an kek sinan akan sampai kek "Inbox" emel kito. Kok manyampah banyak nak kecek ea, padam an yo panando tu.
PAHATIAN!
Jangan padam panado tu jo gatah sekrap atau yang sawaktu dangan ea (rubber eraser). tepek an yo jo samba balacan atau tenyeh jo ayer lio. kok tak yo padam, buang an yo skrin monitor tu. kahkahkah

Kito buleh yo manantu an janih pasanan yang ndak kito taghimo.
Tadapat ampek pilihan kek siko:

  1. A member posts or comments
    Makno ea: sado Allah yang ditulih dek ahli kumpulan tu akan masuok ka dalam "Inbox" emel kito samo ado masukan topik baghu ataupun komen mangomen ea sakali
  2. A member posts
    Makno ea: Cumo topik baghu yo yang akan masuok. Sakigho ea kito tak buek komen kek sinan, komen-komen lain dalam topik tu tak masuok laie dalam "Inbox" emel kito. Abih camtu yo.
  3. A friend posts
    Makno ea: Cumo topik yang dibuek oleh urang yang dah kito "ADD" sabagai kawan kito yo akan sampai ka emel kito. Yang tak kawan tu tak ado kojo posmen nak manganta ea. Asal jangan mangawan yo sudahlah.
  4. Only posts I am following
    Makno ea: cumo post yang kito ado buek komen atau yang kito pilih untuk ikuit akan masuok sampai ke "Inbox" emel kito. Kalau kito cuit butang "Like" pun bamakno kito ikuti topik tasabuit yo. Cam mano nak pilih topik yang nak kito ikuit?
    Tak nampak ko "Follow Post" yang ado bulatan meghah ke gamba ateh tu? den cucok mato tu kang! Cuik yo menatang tu. Sanang kan?

    Kok alah manyampah nak ikuit topik tu, klik yo pado menu (cando nak oda mee ghabuih yo bunyi ea. hehehe) "Unfollow Post". Tobat posmen nak manganta ea laie. Kok di anta yo, ghabuih komputer tu duo haghi ampek malam.
Salapeh satiap kali pilihan dituka, jangan lak tutuit komputer tu jo sependa buntey tapuong cam kunci bak kato Abang Olan (Mazlan Majid). Kanolah disimpan pilihan tu bebaik kan? Jadi, kano lah takan butang "Save Changes".


Sekian yo la murid-murid. Cikgu nak lalok dah. hehehehe
Share this article :

+ comments + 8 comments

janmoez
September 16, 2011 at 9:34 AM

canama nk post an artikel/information kek blog plak macam in ppt form..ajar lah lagi..

September 16, 2011 at 3:17 PM

I am still blur With due respect can then the explanations be done in standard Bahasa Malaysia or English

September 16, 2011 at 7:41 PM

ok bagus panduan duo ni,,, den baru baco separuh, dah dapek panduan caro menjawap persoalan2 it den...

Anonymous
September 16, 2011 at 9:33 PM

Panduan berguna...

September 16, 2011 at 11:16 PM

Jan Moez,
Soklan kawu tu basangkuit dalam cagho menggunokan blogspot. Den tak bukak topik tu laie. hehehe
Walau camno pun den taghang an kek siko. sikiek yo tau:
Kok nak buek posting kek blog cando Power Point Presentation paling sanang guno an Flash. Cumo kawu perlu hangkuitnaik (upload) fail flash kek memano pelayan (server) dan masukan ke blog mengguno bingkai dalaman (inline frame).

September 16, 2011 at 11:17 PM

Cikgu Jamlus,
Sorry. I'm trying to bring a new identity to blogging overhere. Anyway there are many tips and guide you can find online not to mentioned the official HELP Center menu (Account men) inside Facebook itself.

September 16, 2011 at 11:19 PM

Ruduanomar,
Den buek badasa an pangalaman yo. ilmu ko indak bulieh dibawo masuok liang lahad sok. Doa kengkawan yang mamudah an pajalanan den nanti.

September 16, 2011 at 11:20 PM

September 16, 2011 9:33 PM,
Paham ko bondo Allah yang den tulih tu? hehehehe

Post a Comment

Nak komen tu komen gak tapi agak agaklah sikiek yo. hehehe

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2013. Ex-SMDKP Boys n Girls - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger